Burgundi bor

Egyika e legkitünőbb francia boroknak. E borfajta háromféle: a felső B. (Côte d'Or), az alsó B. (Yonne) és az u. n. Macon (Saône et-Loire). A B.- t majdnem kizárólag a pineau (v. noirien) szőllőfajból készítik, melyet nálunk burgundinak neveznek. Szüretkor a szőllőt megválogatják ugyan, de nem szemelik le s csak részben tiporják meg, a többit tiprás nélkül töltik a kádba s csak az erjedés végén, ha a törköly a fölszinre emelkedik, tiporják bele a borba. E tiprást még párszor ismétlik; a szemeket azután pár nap mulva kipréselik s erjedni hagyják. A B. sötét bibervörös szinü, zamatja kitünő; rendkivül sima és erős bor. Fehér burgundit is készítenek, ezek közt a leghiresebb a Mont-Rachet nevü bor. Legujabban pezsgőt is készítenek a burgundi borból, melyet különösen Angliában és Amerikában értekesítenek.

Forrás: A Pallas nagy lexikona