Burgundi szőllő

Több hires francia szőllőfajta neve melyek közül legjelentékenyebbek a következők: 1. Kék B. (Pineau v. Pinot noir, Bordeaux petit noir; német neve: blauer Clävner, olasz neve: Pignolo). E fajtának köszönheti Franciaország borainak világhirét; a világ összes szőllőfajtái közül ez adja a leghiresebb vörös bort. Fürtje kicsiny, hengeres tömött; bogyója gömbölyü v. hosszukás sötétkék, hamvas, gyengén pettyezett; a bogyóhéj vékony; leve híg, édes, illatos. Hosszu metszést kiván. - 2. Korai kék B. (Madelaine noir, vigne d'Ischia; német neve: früher Clävner v. Jacobstraube). Az előbbi fajtához nagyon hasonló s attól csak korábbi, már augusztus végén beálló érésére, kisebb és lazább fürtjeire, továbbá vastagabbhéju bogyóira nézve különbözik. - 3. Piros B. (Pineau gris, német neve: Ruländer). Fürtje kicsiny, tömött, hengeres, bogyói kicsinyek, hosszad gömbösek, rozsdavörös szinüek. Igen édes, finom bort ad, mely főleg pezsgőgyártásra használatos. - 4. Fehér B. (Pineau blanc Blanc de Champagne). Fürtje kicsiny rövid, ,tömött; bogyói hosszukásak vagy gömbölyüek, világos sárgák áttetszők, gyengéden hamvasak, igen édesek és zamatosak. - 5. Korai fehér B. Az előbbi fajtához nagyon hasonló s tőle csak abban különbözik hogy koraibb érésü s hogy bogyói gömbölyübbek,,sárgás zöldek, feketén pettyezettek; kevésbbé nemes a fehér B.- nál.

Forrás: A Pallas nagy lexikona