kásás kásás mn 1. Kásás hurka: kukoricadarával, esetleg más kásafélével töltött hurka.
A kásás hurkába kifokadosztatot sárga kása, szalonnakocka, só, bors van.
Kásás tíszta: <főként juhászok ételeként:> kevés tésztából és sok köleskásából tepertővel v. apróra vágott szalonnadarabokkal készített étel.
A kásás tísztát vasfazígba csinálták, szalonnatepertő vagy aprítot húsosz szalonna is vód benne. A sárga kásád belefősztík, mikor mekfőtt, lebbencstísztát tetteg bele, és uty fősztík, mint a slambucot: szípen forgatták, mekpirították.
Kásázs béles: kelt tésztából és jól megfűszerezett köleskásából készített étel.
A kásázs béles Újvároson vót kedvelt eledel, húzot kelt tísztábul mek fűszerezet kásábul csinálták. A kásázs béles főt sárga kásával tőtöt kelt tíszta, a kása zsírral meg borsal vót ízesítve.
Kásás rítes: rétestésztából és fűszeres köleskásából készített rétes.
A kásás rítes sárga kásával vót tőtve, vót rizses rítes is, eszt is kásás rítesnek híjták.
2. Túlérett, megkásásodott <alma, körte>. A túlírt körtít, például a császárkörtít montuk kásás körtínek.
3. <Rézműveseknél:> öntési hiba miatt rücskössé, egyenetlenné váló <tárgy>.
Ö. sárgakásás.
A kásás hurkába kifokadosztatot sárga kása, szalonnakocka, só, bors van.
Kásás tíszta: <főként juhászok ételeként:> kevés tésztából és sok köleskásából tepertővel v. apróra vágott szalonnadarabokkal készített étel.
A kásás tísztát vasfazígba csinálták, szalonnatepertő vagy aprítot húsosz szalonna is vód benne. A sárga kásád belefősztík, mikor mekfőtt, lebbencstísztát tetteg bele, és uty fősztík, mint a slambucot: szípen forgatták, mekpirították.
Kásázs béles: kelt tésztából és jól megfűszerezett köleskásából készített étel.
A kásázs béles Újvároson vót kedvelt eledel, húzot kelt tísztábul mek fűszerezet kásábul csinálták. A kásázs béles főt sárga kásával tőtöt kelt tíszta, a kása zsírral meg borsal vót ízesítve.
Kásás rítes: rétestésztából és fűszeres köleskásából készített rétes.
A kásás rítes sárga kásával vót tőtve, vót rizses rítes is, eszt is kásás rítesnek híjták.
2. Túlérett, megkásásodott <alma, körte>. A túlírt körtít, például a császárkörtít montuk kásás körtínek.
3. <Rézműveseknél:> öntési hiba miatt rücskössé, egyenetlenné váló <tárgy>.
Ö. sárgakásás.
Forrás: Kálnási Árpád