kásás

kásás kásás mn 1. Kásás hurka: kukoricadarával, esetleg más kásafélével töltött hurka. 
A kásás hurkába kifokadosztatot sárga kása, szalonnakocka, só, bors van. 
Kásás tíszta: <főként juhászok ételeként:> kevés tésztából és sok köleskásából tepertővel v. apróra vágott szalonnadarabokkal készített étel. 
A kásás tísztát vasfazígba csinálták, szalonnatepertő vagy aprítot húsosz szalonna is vód benne. A sárga kásád belefősztík, mikor mekfőtt, lebbencstísztát tetteg bele, és uty fősztík, mint a slambucot: szípen forgatták, mekpirították. 
Kásázs béles: kelt tésztából és jól megfűszerezett köleskásából készített étel. 
A kásázs béles Újvároson vót kedvelt eledel, húzot kelt tísztábul mek fűszerezet kásábul csinálták. A kásázs béles főt sárga kásával tőtöt kelt tíszta, a kása zsírral meg borsal vót ízesítve. 
Kásás rítes: rétestésztából és fűszeres köleskásából készített rétes. 
A kásás rítes sárga kásával vót tőtve, vót rizses rítes is, eszt is kásás rítesnek híjták.

2. Túlérett, megkásásodott <alma, körte>. A túlírt körtít, például a császárkörtít montuk kásás körtínek. 

3. <Rézműveseknél:> öntési hiba miatt rücskössé, egyenetlenné váló <tárgy>

Ö. sárgakásás.

Forrás: Kálnási Árpád